Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار ایرنا ، اگر چه طرح اکتشاف این پهنه های معدنی برای شناسایی مواد معدنی گرانبهای نهفته در این منطقه با دریافت مجوز قانونی بدون توجه به اعتراض محیط زیست انجام گرفته است ، ولی ادامه اجرای این طرح می تواند پیش زمینه ای برای از بین بردن بخش دیگری از جنگل های هیرکانی شمال کشور باشد .
براساس گزارش برخی تشکل های زیست محیطی مازندران ، برای اجرای این طرح حداقل یک هزار هکتار از اراضی جنگل های هیرکانی واقع در پهنه البرز شمالی نابود می شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


این کار اکتشافی ، صرف نظر از نابود کردن وسعت زیادی از جنگل هیرکانی ، ثبت جهانی این جنگل به نام جمهوری اسلامی ایران را در سازمان یونسکو هم به خطر می اندازد و احتمال ثبت آن را به نام کشور آذربایجان ، دیگر مدعی جنگل های هیرکانی تقویت خواهد کرد.
جنگل‌های هیرکانی یا جنگل‌های مختلط خزری - هیرکانی یک زیست‌ منطقه در زیست‌بوم جنگل‌های مختلطِ پهن‌برگِ حاشیه دریای خزر به مساحت 55 هزار کیلومتر مربع است که در حاشیه جنوبی و جنوب غربی دریای خزر و در دو کشور ایران و جمهوری آذربایجان واقع است.
این جنگل از منطقه هیرکان جمهوری آذربایجان آغاز و تا استان گلستان در ایران امتداد دارد و در ایران مورد حفاظت مشترک سازمان محیط زیست و سازمان میراث فرهنگی قرار دارد.
جنگل های هیرکانی با قدمت 40 میلیون سال یکی از ارزشمندترین جنگل‌های جهان به شمار می‌آید و از آن به عنوان موزه طبیعی یاد می‌شود . واژه هیرکان شکل یونانی نام گرگان است.
** بر باد رفتن رویای ثبت جنگل های هیرکانی
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران گفت که اسناد معتبر برای ثبت جهانی جنگل هیرکانی به نام جمهوری اسلامی ایران به سازمان یونسکو ارسال شده است و بازرسان این سازمان نیز برای بازدید وارد مازندران شدند.
دلاوربزرگ نیا در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : هرگونه دست یازی در داخل جنگل های هیرکانی شانس ما را برای ثبت جهانی این جنگل ها به نام جمهوری اسلامی ایران با خطر مواجه می کند.
وی در باره کلید خوردن اکتشاف معدنی در داخل جنگل های هیرکانی هم گفت : طرح اکتشاف معدنی در جنگل های هیرکانی را شنیدم ، ولی کارگروهی را برای بررسی صحت و سقم این موضوع مامور کرده ام که در صورت صحت داشتن این موضوع ، کار باید متوقف شود.
مدیرکل صنعت ، معدن و تجارت مازندران اجرای طرح اکتشاف معدن در البرز شمالی که جنگل های هیرکانی نیز در آن قرار دارد را مورد تایید قرار داد و گفت که این طرح صرفا اکتشافی است و آسیبی به جنگل های هیرکانی در این منطقه وارد نخواهد کرد.
محمد محمدپورعمران در گفت و گو با خبرنگار افزود : حدود نیم درصد از مساحت استان را پهنه معدنی تشکیل می دهد و این طرح که به صورت گمانه زنی و در حدود سه سانتی متر مربع انجام می شود که هیچ آسیبی به جنگل وارد نخواهد کرد.
وی ادامه داد : براساس اطلاعات جمع آوری شده ، با اجرای طرح گمانه زنی معدنی حتی یک اصله درخت نیز قطع نخواهد شد و ما در این زمینه حاضر به دادن ضمانت های لازم به محیط زیست یا هر ارگان دیگری هستیم.
مدیرکل صنعت ، معدن و تجارت مازندران گفت که این طرح اکتشافی برای یافتن معادن طلا و مس انجام می شود و پیشتر مجوز قانونی برای اکتشاف هم اخذ شده است .
** اعتراض حامیان محیط زیست
دبیر شبکه تشکل های حامی محیط زیست و منابع طبیعی مازندران هم گفت که تشکل های زیست محیطی نسبت به اجرای این طرح اکتشاف معدنی در جنگل های هیرکانی که در آستانه ثبت جهانی قرار دارد، اعتراض خود را به صورت کتبی و شفاهی به مسئولان ارشد استانی اعلام کردند.
داریوش عبادی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : این طرح اکتشافی که از قضا با مجوز شورای حل اختلاف معادن صادر شده ، در منطقه حفاظت شده و طرح جنگل داری اجرا می شود که از لحاظ قانون هرگونه تغییر و تحول در این مناطق ممنوع است.
وی اظهار داشت : اعضای شورای حل اختلاف را نماینده حقوقی معدن ، خبره معدن و مدیران صنعت ، معدن و تجارت به همراه نمایندگان استانداری و محیط زیست تشکیل می دهند که در این شورا اکثریت با معدنی هاست و از اول نیز رای این شورا مشخص است.
عبادی اضافه کرد : در شرایط فعلی ساخت و سازهای غیرقانونی و بعضا قانونی و برداشت بی رویه انجام شده در جنگل های هیرکانی ، ثبت جهانی آن را با اما و اگر در یونسکو مواجه کرده است و طرح اکتشاف می تواند برای همیشه این موضوع را منتفی کند.
دبیر شبکه تشکل های محیط زیست و منابع طبیعی مازندران با تاکید بر مخالفت تشکل های زیست محیطی نسبت به اجرای این طرح ، گفت که این تشکل ها اعتراض مدنی خود را نسبت به این طرح از طریق رسانه ها به گوش مسئولان ارشد استانی و کشوری می رسانند.
در مازندران افزون بر 40 تشکل حامی محیط زیست و منابع طبیعی فعالیت دارد.
** مخالفت محیط زیست با طرح اکتشاف
مدیرکل محیط زیست مازندران هم صدور مجوز شورای حل اختلاف ماده 24 مکرر برای طرح اکتشاف معدنی در جنگل های هیرکانی در منطقه البرز شمالی در غرب مازندران را تایید کرد.
حسینعلی ابراهیمی کارنامی به خبرنگار ایرنا گفت که محیط زیست مخالفت خود را با این طرح اکتشافی به مدیر ارشد استانی و سازمان حفاظت محیط زیست اعلام کرده است .
مازندران حدود 24 هزار هکتار مساحت دارد که 70 درصد از این مساحت را عرصه منابع طبیعی تشکیل می دهد. این استان حدود یک میلیون و 700 هزار هکتار جنگل دارد.
خبرنگار : حسین فلاحتی ** انتشار دهنده : حسن فلاحتی
6982/1654

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۱۱۸۵۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رده‌بندی مناطق حفاظتی محیط‌زیست 

به گزارش گروه پژوهش خبرگزاری علم و فناوری آنا، مسألە حفاظت ازمحیط‌زیست در ایران مانند آن چه در اندیشە فلسفی سایر نقاط جهان نیز مشابه آن روی داده است، در پارادایم طبیعت‌گرایی ظهور یافت.

نرگس آذری (دانشجوی دکتری جامعه‌شناسی سیاسی) در مقاله‌ای با عنوان «در باب ضرورت یک انقلاب شناختی در جامعه‌شناسی ایرانی» به این موضوع اشاره می‌کند که اهمیت به محیط‌‌زیست به مثابۀ نوعی بینش در مقابل انسان‌محوری فزاینده عصر توسعه و مدرنیسم قد علم کرده است و رویکرد طبیعت‌محورانه‌ای را شکل داده  که در آن محیط‌زیست نیازمند توجه و مراقبت فوری است.

* محیطزیست  و مناطق حفاظت شده

به زعم این پژوهشگر حفاظت از محیطزیست نیازمند تعریف محیطزیست در تقابل با فعالیت‌های انسانی دانسته شده است و از همینجا مرز‌های محیط‌زیست در آن چه اکنون به عنوان مناطق چهارگانه‌ حفاظت شده می‌شناسیم پدید آمد. شکل‌گیری این مرز‌ها به زمان تصویب قانون شکار به عنوان اولین قانون محیط‌زیستی کشور و ایجاد مناطق ممنوعه در سال ۱۳۴۲ برمی‌گردد.

او در ادامه می‌نویسد در آن زمان با توجه به وسعت کشور و بودجه‌های محدودی که در اختیار شورای شکار قرار می‌گرفت، تشخیص داده شد اگر عمده منابع اعتباری به مناطقی تخصیص داده شود که به لحاظ بوم‌شناختی اهمیت ویژ‌ه‌ای دارند، موجب موفقیت بیشتر در حفاظت از آن مناطق خواهد شد. بنابراین نواحی حفاظتی که  بعداً مناطق حفاظت شده نامیده شد به وجود آمد. در این مناطق شکار ممنوع بود مگر آنکه مجوز لازم از شورای شکار گرفته شود.

* رده‌بندی مناطق حفاظتی محیط‌زیست 

آذری می‌نویسد مراتع و جنگل‌های واقع در مناطق حفاظت شده تابع محدودیت‌هایی بود که از سوی شورای شکار و وزارت کشاورزی و منابع طبیعی اعلام شده بود و با تصویب قانون شکار و صید در سال ۱۳۴۶ و تأسیس سازمان شکاربانی و نظارت بر صید، مفاهیم پارک‌های ملی و مناطق حفاظت شده به روشنی تعریف گردید.

آذری در ادامه توضیح می‌دهد که تا قبل از تأسیس سازمان حفاظت محیطزیست در سال ۱۳۵۰، حدود ۶ پارک ملی و ۳۵ منطقۀ حفاظت شده شکل گرفت. بدین ترتیب حدود هفتاد سال پیش، ترسیم این مرز‌ها با انگیزه ایجاد امکان حفاظت با توجه به محدودیت‌های موجود، محیط‌زیست مورد حمایت و حفاظت را به نام محیطزیست معرفی کرد و چهار طبقە حفاظتی با نام‌های پارک‌های ملی، پناهگاه‌های حیات‌وحش، مناطق حفاظت‌شده و آثار طبیعی ملی تعریف و رده‌بندی شد.

* جهان مدرن و محیط‌زیست

این پژوهشگر در ادامه می‌نویسد در کشور تمام تلاش براین بود که مناطق حفاظت شده  با ملاک‌های جهانی و حتی نام‌های رایج منطبق شود که در ایران آنها با نام مناطق چهارگانۀ محیطزیست شهرت دارند. اما این مرز‌ها هرگز نیازی به انطباق با زیست‌بوم تاریخی جامعۀ پیرامونی در خود ندیده‌اند؛ اگرچه این ظهور صنایع و شهر‌های مدرن و نیاز‌های فزاینده‌اش بود که محیط‌زیست را متأثر می‌ساخت.

این نویسنده در جمع‌بندی این پژوهش به این موضوع اشاره می‌کند که آنچه در تعیین مناطق چهارگانه، به عنوان تهدید نهایی معرفی و توسط مرز‌ها تهدید شد عمدتاً فعالیت‌های جامعۀ روستایی بود. جامعه‌ای که به واسطۀ همین اعلان جنگ، خود را برای گسترش مرز‌های جغرافیایی و مرز‌های بهره‌برداری‌اش حریص‌تر کرد، جدالی که تاکنون برای تعیین حدود مرز‌ها از دوسوی این جبهه‌ها ادامه دارد. موقعیتی که در میانه نبرد قانون و منافع نابودی محیط‌زیست در همە ابعاد و شاخص‌هایش را هدف گرفته است.  

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • درخشش دانشجوی دانشگاه صنعتی بهبهان در جشنواره محیط زیست کشور+فیلم
  • رفع تصرف بخشی از اراضی ملی در البرز مرکزی شمالی
  • برپایی پویش های هفته زمین پاک در مازندران
  • فعالیت‌های معدنی، یکی از اصلی‌ترین تهدیدات محیط زیست
  • یک بزمجه بیابانی در زیستگاه‌ طبیعی نیک‌شهر رهاسازی شد
  • مشاهدۀ پلنگ ایرانی در لرستان
  • ۸۰ درصد تالاب کجی نمکزار نهبندان آبگیری شد
  • رده‌بندی مناطق حفاظتی محیط‌زیست 
  • ثبت تصویر گوزن قرمز ایرانی در ارتفاعات جنگلی رودبار + فیلم
  • رخ نمایی مرال قرمز ایرانی در ارتفاعات جنگلی رودبار